Stiri

Cele mai bune paste: invata cum sa le gatesti de la CulinaryON!

Pastele au devenit populare si printre romani. Daca in vremea comunistilor stiam doar de macaroane, intre timp, o data cu democratia, cu calatoriile noastre peste hotare, cu democratizarea si extinderea informatiei am devenit consumatori regulati de paste. Potrivit documentelor pastele ar fi aparut unde in secolul al XIII –lea cand Marco Polo le-ar fi adus in Italia dupa ce s-a intors dintr-o calatorie din China. Momentul a fost consemnat in Cartea Minunilor lumii. Alte teorii sustin ca pastele sunt dateaza din vremuri si mai indepartate, Etruscii erau cei care combinau cerealele cu apa, dupa care o consumau.

Exista scrieri care mentioneza pastele inca de pe vremea Romei antice, in secolul al III – lea inainte de Christos. Se pare ca insusi Cicero scria despre pasiunea romanilor pentru ”Laganum” sau ”laganas”, care astazi le stim ca tagliatelle. inca din acele vremuri romanii au construit instrumente prin care faceau pastele. Prin anii 1700, in prima parte, prin Venetia se deschidea prima fabrica de paste. Mostenirea a ramas si a devenit unul dintre cele mai consumate produse in Italia. Cum ar spune un cetatean contemporan timpurilor noastre, care traieste mai multe luni pe an printre italieni, ei mananca paste cu orice fel de legume si ierburi. Si nu se plictisesc. Ci, din contra sunt sanatosi si longevivi. Intre timp, pastele au cucerit intreg mapamondul si sunt un deliciu.

Un alt avantaj al pastelor consta in faptul ca se prepara repede, daca nu ai mult timp la dispozitie si astepti oaspeti de seama asta este solutia castigatoare, prin care ii vei impresiona.

Daca vrei sa ajungi la un alt nivel poate este timpul sa apelezi la profesionisti, care sa te invete cum sa prepari cele mai bune paste. Daca ai luat decizia cei de la CulinaryOn te invata cum sa gatesti cele mai bune paste. Asa vei avea ocazia sa gatesti impreuna cu bucatarii lor talentati, in timp ce ai un pahar de vin intr-o mana si instrumente de gatit in cealalta mana. In cadrul unui seminar cu tematica Power Pasta veti putea pregati cea mai lunga pasta de la zero, intr-o competitie unica.

Ce trebuie sa stii pentru a prepara cele mai bune paste?

Pregateste o oala de mari dimensiuni. Pentru ca secretul sta in miscare, pastele au nevoie de spatiu ca sa se poata desfasura.

Nu te grabi daca vrei sa faci o treaba buna. Nu degeaba se spune ca graba strica treaba. Pe buna dreptate ca asa este. Pune apa rece suficienta in oala si asteapta sa ajunga la punctul de fierbere. Nu incerca scurtaturi pentru ca nu te vei alege cu o masa delicioasa, ci cu jumatati de masura.

Nu te zgarci la sare. Adauga din belsug in apa, cum nu ai face-o pentru alte feluri de mancare. Apa trebuie sa fie sarata, pentru ca pastele care vor fierbe sa aiba gustul ideal, sa aiba aroma pe care ti-o doresti.

Adauga pastele in momentul in care apa fierbe cu bulbuci, nu mai devreme. Da, stim. Din nou este vorba despre rabdare.

Dupa ce ai adaugat pastele in timp ce fierb amesteca. Nu le lasa in voia sortii, ca s-or fierbe ele. Nu, trebuie sa faci putin exercitiu fizic. Si in acest punct vei intelege de ce este necesara o oala mare, ca sa ai suficient spatiu de manevra.

Timpul de fierbere este cel recomandat pe pachetul de vanzare. Pentru ca pastele sa aiba ”duritatea” dorita trebuie sa respecti timpul de fierbere. Poti sa le testezi cu doua minute inainte de timpul recomandat, dar nu mai repede. Utilizeaza un timer, sau cronometrul de pe telefonul mobil.

Inainte sa strecori pastele ”salveaza” o cana din apa in care au fiert. O sa iti fie de mare ajutor atunci cand vei prepara sosul. Este un secret pe care multi dintre noi nu il stiam.

Nu adauga ulei in apa in care fierb pastele. Este o greseala!

Nu clati pastele cu apa rece. Vei pierde acea savoare. Practic o vei arunca in canalizare, deci nu mai fa asta!

Ordinea este urmatoarea: adauga pastele in sos, nu sosul in paste! Asta inseamna ca trebuie sa ai preparat sosul inainte sa pui pastele la fiert.

Care este secretul sosului de rosii? In apa fiarta scufunzi rosiile timp de cateva secunde, dupa care le scoti si le cureti de coaja. Le treci printr-o sita ca sa scapi de seminte. Pastrezi zeama pe care o asezonezi cu sare. In tigaie pune usturoiul putin batut cu ulei de masline si in gatesti pana devine auriu. Poti adauga si putin ardei iute uscat, fulgi. Dupa care adaugi rosiile. Se lasa la fiert, la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.

Dupa ce pui pastele in sos adauga o lingura de unt nesarat, iar pe deasupra frunze proaspete de busuioc.

Si ne oprim aici pentru ca ne lasa gura apa. Si nu de alta, dar suntem aproape siguri ca deja v-ati dus sa va apucati sa preparati cea mai buna portie de paste. Succes si pofta buna.