Invata sa gatesti cea mai buna friptura de porc alaturi de CulinaryOn
Acum mii de ani oamenii vanau animale ca sa se poata hrani. Pe langa radacini si ce le pica de prin copaci au realizat ca au nevoie de ceva mai consistent. Si uite asa au ajuns sa consume carne. in zilele noastre este deja celebra zicala: cea mai buna leguma este porcul.
Consemnarile istorice ne spun ca primii porci s-au raspandit in zona Eurasia si Africa. Erau mistreti, care se hraneau cu ghinde. Oamenii i-au vazut, au luat caini, i-au vanat, dupa care i-au consumat. Bine era si o treaba riscanta, care uneori se lasa cu pierderi de vieti umane.
Prin Europa locuitorii deja domesticisera porci si ajunsesera sa conserve carnea cu ajutorul sarii. Dupa care s-a constatat ca sunt relativ simplu de intretinut, cand e vorba de hrana. In prezent este mult mai simplu sa cresti porci, ca dupa aia sa ii consumi.
La nivel mondial s-a constatat ca cea mai consumata carne este cea de porc. Astfel ca putem spune ca e aproape obligatoriu sa stii sa gatesti friptura din carne de porc. Invata sa gatesti cea mai buna friptura de porc impreuna cu bucatarii de la CulinaryOn care iti vor oferi tot suportul de care ai nevoie.
Cand sa faci asta? Alaturi de colegii de la munca, in cadrul unui teambuilding cu tematica culinara. Asa inveti sa gatesti, sa iti cunosti mai bine colegii si mananci si sa bei un pahar de vin. Sau daca vrei sa iti organizezi o altfel de petrecere aniversara o poti face tot la CulinaryOn. Toata lumea isi pune sortul si contribuie, alaturi de chef, la prepararea celei mai bune fripturi de porc. Solutii sunt, trebuie doar sa va doriti.
Ce alte secrete trebuie sa stiti atunci cand vreti sa va apucati de gatit cea mai buna friptura de porc?
Trebuie sa inveti sa alegi carnea atunci cand te duci la macelarie. E vorba de miros, de consistenta, de textura. Atentie la detalii. Aici cu siguranta ele vor face diferenta.
O parte importanta in acest proces il constituie etapa de condimentare a carnii. Dupa ce ai venit acasa de la piata, speli foarte bine carnea si te apuci de condimentat. Ce sa pui? Sare, piper, boia dulce si iute, usturoi, frunze de dafin.
Ce alte condimente mai sunt recomandate? Anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, fenicul, rozmarin, marar, maghiran, salvie, tarhon si cimbru. Dupa care se lasa cateva ore bune la marinat, chiar si o noapte intreaga. Carnea se va patrunde de aceste arome delicioase pentru ca la final sa ai parte de un gust delicios. Dupa care se baga la cuptor.
La gratar se pun bucati mai mici de carne ca sa se poata prepara cum se cuvine. Inainte insa carnea se sareaza si se lasa putin pentru a se patrunde. Cand este aproape gata poti adauga un sos pe deasupra.
Friptura va avea un gust mai buna daca alegi carne cu grasime (Da, nu este sanatoasa, dar nu inseamna ca trebuie sa mananci zilnic. Si ideal ar fi sa o combini doar cu o salata, sa renunti la paine si la clasicii cartofi prajiti).
Muschiul de porc este mai suculent, decat pulpa. Nu e nevoie sa o gatiti mult timp daca bucata de carne este proaspata, altfel devine uscata li tare.
Daca o pregatiti la cuptor temperatura indicata este in jur de 70 de grade Celsius.
O alta metoda simpla de preparat o friptura buna, slaba, are urmatorii pasi…se adauga in tigaie, cu apa si putin ulei de masline. Dupa ce da un clocot se adauga ceapa, frunzele de dafin si se pune un capac deasupra. La foc mic. Sa ai apa calda la indemana daca trebuie sa mai completezi. Sarea se pune spre final.
Cea mai buna friptura de porc iese cea care este gatita pe plita, la foc de lemne.