Stiri

Cum te ajuta un teambuilding sa iti cunosti mai bine colegii

A face parte dintr-un grup este una dintre nevoile esentiale ale fiintei umane, sta la baza nevoilor din piramida lui Maslow. Dincolo de mancare, siguranta de a avea un acoperis deasupra capului, noi fiintele umane vrem sa facem parte dintr-un grup social, sa impartasim idei, sa ne simtim inclusi si apreciati.

Locul de munca, daca nu e vorba de freelancing sau teleworking, este grupul social in cadrul caruia ne petrecem o mare parte a vietii adulte, locul unde invatam, ne dezvoltam si evoluam. Poate uneori nu exista o coeziune deplina, dar este de dorit sa existe.

Managerii talentati vor intelege ca e nevoie de unitate in cadrul echipei de aceea vor face in asa fel incat sa lege lucrurile, pentru a obtine rezultatul dorit. Una dintre cele mai eficiente actiuni de a schimba lucrurile o reprezinta teambuildingurile. Prin intermediul iesirilor colegii de munca vor avea ocazia sa se cunoasca mai bine.

Pentru ca o echipa in care nu exista incredere atunci nu se mai poate vorbi despre o echipa, ci doar despre un grup de indivizi, care lucreaza disparat, fara sa inregistreze progrese remarcabile. Nu vor impartasii informatii, ci doar franturi, poate se vor sabota reciproc, de aceea o data castigata aceasta batalie cu siguranta multe lucruri se vor rezolva de la sine.

Pentru a cladi increderea in interiorul echipei liderul trebuie sa dea un exemplu in acest sens. Recomandarea e sa comunice deschis, sa stabileasca clar obiectivele si sa isi cunoasca oamenii. Dupa care exemplul lui va fi urmat, iar partea in care ceilalti se vor cunoaste intre ei se va realiza in cadrul teambuildingului.

Asta se poate face cu ajutorul jocurilor amuzante, a jocurilor concept sau exista multe alte posibilitati de a le oferi celor care lucreaza cu tine ocazia sa se cunoasca mai bine, sa aiba incredere mai mare unul in celalalt.

O modalitate atractiva, care se va dovedi si distractiva, o reprezinta teambuildingul cu tema culinara. Cei de la CulinaryOn organizeaza astfel de teambuildinguri. Cu tema mananca, gateste, leaga participantii vor avea ocazia sa prepare mai multe feluri de mancare sub indrumarea unui chef profesionist, sa deguste vinuri, sa participe la concursuri distractive sau la cursuri master - class pentru cocktailuri. Cum vor reusi toate aceste activitati sa duca la cladirea increderii? Pentru ca din cele mai vechi timpuri hrana era asociata cu acele momente de relaxare, unde alaturi de cei dragi, in care aveau incredere, se bucurau de momente de bucurie, in cadrul carora isi povesteau intamplarile de peste zi. in timp ce vor gati si vor degusta un pahar de vin, dusmaniile vor fi uitate, colegii se vor relaxa si se vor distra. Intr-un cadru relaxat, lucrurile se vad altfel, nu mai exista incrancenarea si termenele limita.

Tot in jurul mancarii se invarte si o alta idee de organizare a unui teambuilding in care colegii de munca sa se cunoasca mai bine. Se stabileste un punct de intalnire, fara sa se ofere prea multe detalii. Doar cele esentiale. Odata ajunsi acolo toti vor cere adresa hotelului unde vor fi cazati. Dar surpriza, nu este vorba despre asa ceva. Ci li se vor oferi corturi, pe care trebuie sa le instaleze cat mai repede ca sa nu se innopteze. Astfel vor fi nevoiti sa colaboreze, sa se ajute unii pe altii sa isi instaleze corturile. Deci prima etapa este deja pusa in aplicare. Dupa ce vor termina de instalat corturile, participantii vor fi impartiti pe echipe. Fiecare echipa va primi o serie de ingrediente din care vor fi nevoiti sa gateasca un fel de mancare. La final fiecare echipa va pune preparatul pe masa dupa care vor lua cina impreuna, la lumina focului de tabara. Va fi o experienta unica si de neuitat pentru ei. Da, este vorba despre munca in echipa, despre modalitati distractive si aparte de a-i cunoaste mai bine pe cei cu care stai intr-un birou 8 ore timp de 5 zile pe saptamana.

De la mancare la bautura mai este un pas foarte mic. Cu echipa in cadrul teambuildingului puteti organiza ospatarul orb de vin. Participantii se impart in mai multe echipe, iar un reprezentant este desemnat ca fiind ospatar. Sunt legati la ochi inainte de a porni in cautarea sticlei de vin. Cei din echipa trebuie sa ii ofere cele mai exacte indicatii pentru a ajunge primul la premiul mult dori si ravnit. O sa fie distractiv, iar castigatorii se vor bucura de un pahar de vin pe cinste.

Un alt exercitiu de incredere ce poate fi organizat in teambuilding il reprezinta cursa cu obstacole. Participantii vor fi legati la ochi cu esarfe. Dupa care li se va oferi o funie de care sa se prinda si sa intre in cursa cu obstacole. Membrii echipei vor avea voie sa vorbeasca pentru a colabora cat mai bine. si asa se vor cunoaste mai bine unii pe altii. Pentru ca nu doar intr-un cuplu conteaza comunicarea, ci si intre colegii de la munca.

Daca nu aveti timp sau resursele necesare pentru a organiza activitati marete puteti stabili, de comun acord cu cei din echipa, sa mergeti la un curs de gatit in echipa, care sa se desfasoare in mai multe etape. Sa fie denumita vinerea vesela. Fiecare sa isi termine activitatile cu o ora mai devreme pentru a putea pleca la cursul de gatit.

Cei de la CulinaryOn va asteapta cu drag, cu ingrediente de prima mana si cu profesionisti. Astel, in cadrul acestor mini sesiuni de teambuilding, angajatii se vor relaxa, vor simti ca sunt apreciati si se vor bucura de compania colegilor intr-un cadru relaxat.