Stiri

Jocurile in echipa: Cheia succesului unui teambuilding

Conform teoriei comunitare a cetateniei, nu ne nastem, ci devenim oameni…. Socializarea devine astfel esentiala, in speta socializarea buna, si alaturi de ea mediile de socializare devin punctul focal in abordarea comunitariana. Familia, scoala, comunitatea si comunitatile de comunitati sunt astfel vazute ca infrastructura morala de baza in formarea indivizilor.

Indivizii nu se pot simti cu adevarat liberi decat atunci cand constientizeaza importanta relatiilor in care sunt implicati si cand actioneaza in asa fel incat sa aminteasca comunitatii din care fac parte ca si-au asumat apartenenta la aceasta. Potrivit acestei teorii oamenii devin liberi atunci cand isi asuma apartenenta la o comunitate, la o echipa. Ei simt ca fac parte dintr-un proiect care le defineste sensul existentei, le confirma statutul social si faptul ca au muncit pentru ceva pana in acel punct. De aceea echipa este importanta. Mai ales la locul de munca.

Echipa inseamna unitate in diversitate, respectarea parerilor celorlalti, dar si dreptul de a exprima faptul ca poti sa nu fii de acord cu ceea ce gandeste celalalt. Pentru o mai buna coeziune in cadrul echipei, dincolo de cadrul formal de la birou este nevoie de activitati intr-un cadru informal, ca participantii sa se poata manifesta altfel, sa isi cunoasca colegii si in alte ipostaze.

De aceea participarea la un teambuilding este o actiune care va duce la cimentarea relatiilor dintre colegi. Dincolo de partea distractiva si relaxata, pentru un teambuilding reusit de succes participantii ar trebui sa participe la jocurile in echipa. Propunem o lista de mai multe jocuri in echipa care pot fi organizate.

Cel mai bun bucatar. Un teambuilding cu tematica culinara, in care sa fie implicati tot cei prezenti reprezinta un mod de relaxare pentru toti cei care participa. Cei de la Culinaryon au pregatit spatiul pentru voi, ingredientele si ajutor de specialitate. Participantii se impart pe echipe si cu ajutoarele de specialitate se pot intrece in prepararea celei mai bune paste, fripturi si alte feluri de mancare. In functie de preferintele culinare ale majoritatii. Echipa castigatoare va fi premiata cu o masa pe cinste.

Jocul posibilitatilor. Li se ofera un obiect diferit fiecarei echipe participante. Un reprezentant al echipei va iesi in fata grupului si va mima. Restul trebuie sa ghiceasca. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca se strang puncte. Cine aduna cat mai multe puncte este declarata echipa castigatoare. Prin intermediul acestui joc participantii isi exerseaza creativitatea.

Arunca ou este un joc de echipa care va fi un succes. Aveti nevoie de obiecte de birotica, ascutite de preferinta ca provocarea sa fie pe masura, participanti si niste oua crude. Echipele participante vor avea la dispozitie aproximativ 20 de minute pentru a contrui o plasa de siguranta pentru oul pe care il detin in ingrijire. Dupa ce expira timpul incepe competitia. Se arunca oul. Ramane de vazut cate se sparg si cate rezista. Prin intermediul acestui exercitiu ajuta la consolidarea legaturii intre cei care fac parte din echipa.

Un alt joc presupune un schimb de roluri. Echipele sunt formate din doua persoane. Primul povesteste o experienta de viata a partenerului A, cu aspectele negative, in timp ce participantul A spune povestea din nou, dar se concentreaza pe aspectele pozitive. Dupa care rolurile se schimba. Prin intermediul acestui joc in echipa cei care participa vor invata ca de multe ori au preconceptii cu privire la cei din jur, iar pentru a le inlatura ar trebui sa se concentreze pe aspectele pozitive, ca munca in echipa sa fie mai eficienta.

Daca consideri ca exista probleme de comunicare in cadrul echipei poti juca cu partenerii de la munca terenul minat. Organizeaza jocul intr-o parcare goala sau intr-un spatiu larg. Plaseaza mai multe obiecte pentru a crea un traseu. O persoana din echipa va fi legata la ochi cu misiunea de a termina cursa doar pe baza indicatiilor pe care le primeste de la colegi, neavand voie sa vorbeasca. Prin acest joc se construieste increderea, se exerseaza ascultarea activa si capacitatea de a comunica eficient.

Puzzle mania. Sau cum poti transforma un joc de copiii intr-o competitie a adultilor. Cine rezolva cel mai repede puzzle-ul este declarata echipa castigatoare. Evident, pentru ca trebuie sa existe provocari piesele de puzzle vor fi amestecate, intre echipe. si se vor face negocieri intense pentru a putea fi recuperate si aduse la locul ei. Indiferent de tacticile folosite, decizia este luata de catre grup, este nevoie de vot unanim. Prin intermediul acestui joc de echipa veti testa calitatile de lider ale colegilor, dar si capacitatea acestora de a lua o decizie unanima, ca echipa, de a-si asuma responsabilitatea.

Adevar si… minciuna. Participantii se aseaza intr-un cerc si fiecare persoana trebuie sa spuna 3 adevaruri si o minciuna, atunci cand se descriu. O minciuna realista, nu o exagerare batatoare la ochi. Ceilalti trebuie sa ghiceasca minciuna. Succesul acestui joc de echipa consta in eliminarea prejudecatilor pe care ar putea sa le aiba unii despre altii. Nu tot ce se vede poate fi luat ca un adevar absolut, pentru ca exista nuante.

Activitati interesante care pot fi organizate intr-o actiune de teambuilding sunt numeroase. Totul tine de imaginatie. Insa cel mai important este de retinut ca trebuie alese acele jocuri care implica echipa, care se potrivesc personalitatilor celor care participa, dar care ajuta si la rezolvarea unor probleme care au fost identificate pe parcursul orelor pe care le petreceti la birou. Ca un reminder, echipa inseamna unitate in diversitate, respect, eficienta, comunicare si spirit ludic pentru a trece peste momentele delicate sau cele de cumpana.